در خصوص پی دی اف های فارسی هم دقیقا به همین صورت است و مشکل زوم فارسی از دستگاههای ایبوک ریدر نیست بلکه از خود نحوه هندل کردن فارسی در فرمت پی دی اف هست.
قبل از اینکه یه توضیح مختصر از نحوه هندل کردن پی دی اف فارسی بدم بهتره بهتون بگم منظور از زوم کردن کتابها چیه.
مثالی که میزنم در خصوص prs 600 خودم هست. وقتی یک فایل epub-LRT-Txt-RTF روی دستگاه ریخته میشه و سعی به بازکردنش میشه دستگاه ایبوک ریدر با مجموعه از پاراگراف ها مواجه میشه با فرمت های یکسان فونت یا گاها متفاوت. اما مسئله ای که هست اینه که یک متن Txt ساده و شسته و رفته وجود داره که ایبوک ریدر فقط باید سایز و نوع استایل فونتش رو با توجه به تنظیمات مرتب کنه (مارجین بزنه، هدر و فوتر بزنه ، هایپرلینک ها رو درست کنه و ...) و برای شما نمایش بده. دکمه ای روی دستگاه هست به شکل یک ذره بین. این علامت کارش این هست که اندازه فونت رو در یک درصدی ضرب میکنه و در حقیقت تنها تفاوتی که در فایل ایجاد میکنه اینه که استایل پاراگراف رو تغییر میده . متن هیچ مشکلی نداره و مجددا درون پاراگراف با همون مارجین قدیمی و همون استایل موجود (بولد آندرلاین ایتالیک ، هایپرلینک و ...) چیده میشه. این قدرت به دلیل جدا بودن متن پاراگراف از استایل پاراگراف و تعیین نشدن خط بوجود میاد. درست مثل زمانی که یک متن در ورد مینوسید و فونت رو کلا بزرگ میکنید.
اما در خصوص پی دی اف داستان متفاوته. پی دی اف مثل فرمت های محبوب کتابخوان ها متن و استایل رو برای یک پاراگراف از هم جدا نمیکنه. در حقیقت در پی دی اف هر خط یا حتی هر کلمه به طور جداگانه هندل میشه . در فرمت های قبلی در پایان خط هیچ Enter ای زده نمیشه و دستگاه خودش تشخیص میده کجا خط رو قطع کنه و بره صفحه بعد اما در پی دی اف هر خط ثابته و انتهاش و فاصله بین کلمات و کاراکتر ها مشخص . این قابلیت از یک طرف خیلی عالیست که در هر کامپیوتری فایل PDF رو قرار بدید دقیقا به یک صورت دیده میشه . از طرف دیگه PDF داخل خودش فونت ها رو ذخیره میکنه و این بهش قابلیت انتقال فونت های فارسی ، فرمول ، نمودار و ... رو میده. اما وقتی بخواهید فونت رو بزرگ کنید با چه چیزی مواجه میشید؟ در بهترین حالت وقتی زوم 150% میکنید هر خط تبدیل به 1.5 خط میشه. یعنی خط هاتون یکی در میون نصفه هستند. اما قضیه به اینجا ختم نمیشه. فرمول های شما چه فارسی چه انگلیسی حسابی به هم خواهند ریخت چون فرمول ها در چند خط نوشته میشن (صورت مخرج توان و ...) به علاوه هر کلمه و جاش به صورت جداگانه در فرمت هندل میشه و ادوب براش فرقی نداره متن فارسی است و یا انگلیسی و جای کلمات مهمه و در صورت زوم وقتی نرم افزار بصورت هوش مصنوعی میخواد متن رو دوباره مرتب کنه با استفاده از الگوریتم خودش تشخیص میده مطابق با زبان انگلیسی کلمات از چپ به راست مرتب میشن و اونوقت میشه که کل متنتون چپ چین میشه یا حتی کلمات برعکس نوشته میشن (بسته به ورژنی که باهاش کامپایل شده فایلتون). حالا اگر کلمات انگلیسی هم در متن باشند که دیگه واویلا.
این مشکلات مربوط به ریدر نیست. با هر برنامه کامپیوتری هم بخواهید این کار رو بکنید نتیجه مشابهی داره. درست مثل همون مشکل که بخواهید یک متن فارسی رو از پی دی اف کپی پیست به word بکنید.
اما برای حل مشکل شما چه باید کرد؟ اول باید ببینیم واسه چی میخواین متن پی دی اف فارسی بخونید و وضع چشم هاتون چطوره . طبیعی است که اگر صفحه به اندازه کافی بزرگ باشه شما هیچ احتیاجی به زوم نخواهید داشت. پس اولین فاکتور شما سایز صفحه هست که حداکثر 10 اینچه (مثلا کیندل دی ایکس) اما بزرگ شدن سایز دو مشکل در پی داره . 1- هزینه بیشتر (مثلا مقایسه بین کیندل 6 اینچی که 150 دلاره و کیندل دی ایکس 9.8 اینچی که 375 دلاره 150% قیمت بیشتر رو مشخص میکنه که باید ببینید حاظرید بپردازید) دوما وزن و مشکل حملش هست که باعث میشه به عنوان یک وسیله دم دستی همیشه همراهتون نباشه (ایبوک ریدر من همیشه یا در جیب کیفمه یا دستم حتی زمانی که از میله مترو آویزون هستم دارم به راحتی ایبوم میخونم که با مدل 10 اینچی عملا یک رویاست )
اگر راضی میشین که دستگاه بزرگتر بگیرید که هیچ پیشنهاد من حداقل دستگاه 8 اینچی ایرکسه که تفاوت رو متوجه بشید. اما اگر دستگاه کوچک میخواید گزینه های دیگه ای برای حل مشکل دارید. prs600 من 6 اینچی است اما پی دی اف فارسی و مهمتر از اون اسکن کتاب انگلیسی زیاد داخلش دارم و خیلی راحت ازش استفاده میکنم. چطوری؟ مواد لازم یک عدد نرم افزار adobe acrobat professional و یک دقیقه وقت برای هر پی دی اف هست. شما کافیست حاشیه های اضافی اطراف تمام صفحات رو حذف کنید. حدود 40% فضای کتابها حاشیه است که حذفشون برابر با یک زوم 140% ای است. اما اگر باز کافی نبود کافیست کتاب رو لنداسکیپ کنید. اگر باز نتیجه رضایت بخش نیست شما چاره ای جز خرید یک ایبوک ریدر بزرگتر ندارید. چطور میتونید قبل از خرید مطمئن بشید. یک فایل پی دی اف فارسی که استفاده میکنید بردارید حاشیه اش رو حذف کنید و طوری تنظیم کنید که در اندازه صفحه پی دی اف ریدر چاپ بشه. اگر وضعیت رضایتبخش بود روی کاغذ تفاوت چندانی هم در ایبوک ریدر نداره. اگر نبود این دفعه در سایز 1.4 برابر چاپ کنید اگر این دفعه جواب گرفتید یعنی به حالت لند اسکیپ در ریدر نیاز دارید. اگر باز نتیجه مناسب نبود یا سراغ سایز بالاتر برید یا از خرید ریدر منصرف بشید. (البته شما یک راه پر دردسر و وقت گیر هم دارید که نتیجه ای رضایت بخش داره . نرم افزار Infix PDF
Editor یک نرم افزار ادیت فایلهای PDF هست که محیطی شبیه به محیط Word داره و در اون فایلهای پی دی اف رو دقیقا مثل فایلهای ورد میشه درست کرد(تغییر فونت، رنگ، عکس ...) فقط این کار کمی زمانبنره (درست مثل درست کردن متن فایل ورد)
در آخر اضافه کنم بعضی ریدر های جدید قابلیت حذف حاشیه رو بصورت داخلی دارند و شما نیاز به حذف حاشیه در ادوب اکروبات پروفشنال ندارید. یک نمونه prs950 است که صفحه 7 اینچی هم داره.
علاقه مندی ها (Bookmarks)